Donderdag 25/9 Agra
Door: Ron
Blijf op de hoogte en volg Ron
25 September 2008 | India, Agra
Om 6 uur s'ochtends heb ik de wekker op mijn mobiele telefoon gezet. Zodat ik nog 20 minuten heb voor we in Agra aankomen. Alles precies op tijd. De chauffeur staat me bij de wagon op te wachten.
Om half 10 heb ik afgesproken om naar de Taj Mahal te gaan. Dan heb ik de tijd om me op te frissen. We zaten al in de auto toen mijn vorige chauffeur (die van de 1e week van mijn vakantie) aan kwam lopen.
De chauffeurs hebben onderling geregeld dat Gian Gill mij deze week gaat rondrijden. De chauffeurs wisselen. Volgens mij weet het Travelagency hier niets van. Ik vind dit voor mij zelf heel leuk, en later begrijp ik waarom Gian Gill dit zo geregeld heeft. (hij heeft ontslag gekregen, en ziet mij als laatste strohalm om zijn baan terug te krijgen. Misschien dat ik hem een beetje kan helpen, maar ik kan niet alles voor hem oplossen. We zien wel hoe dit afloopt. ).
Vandaag wil ik alleen een paar mooie platsen zien in Agra. Ik heb weinig zin in alle drukte en verkooppraat/ gebedel. Wat ik gelezen heb over Agra is dat het stadje voor mij niet de moeite waard is.
Er zijn wel een par plaatsen die heel erg de moeite waard zijn, maar het stadje zelf kan mij niet boeien.
We bezoeken de Taj Mahal, het Fort en een tombe van de schatbewarder van 4 eeuwen terug. De Taj Mahal is schitterend mooi. Zo wel van binnen als van buiten. Het maermer isa ingelegd met (half)edelstenen. De kleur is rood, en het zijn lelies. Het is denk ik een mooi symbool voor de liefde.
Het fort ligt op korte afstand van de Taj Mahal. De sultan is daar voor enige tijd gevangen gehouden. Vanuit de bordessen heb je een mooi uitzicht over de rivier en de Taj Mahal. Het fort is zeer groot en indrukwekkend. Nu is het dieprood van kleur, en eeuwen terug zou het wit geweest zijn. Zal wel. Met een paar zomer en winterschilders kom je een heel eind in een land als India. Ik heb geen trek in een gids. Op internet is er denk ik veel meer over te lezen, en ik heb aan mijn Lonely Planet voldoende, en geniet zo veel meer van dit indrukwekkende gebouw.
De tombe (mausoleum) van de schatbewaarder is omgeven door een fraaie tuin, met een ingenieus bewateringssysteem. Het ligt direct aan de rivier. En het is een plaatje. De stijl lijkt een beetje op de Taj Mahal. Wit marmer, maar bescheidener. Voor een schatbewaarder is het denk ik een enorme waardering om op zo'n fraaie locatie begraven en herinnerd te worden.
Voor vandaag is het heel mooi. Ik ga om 20:30 s;apen. Morgen naar Radjastan.
27 September 2008 - 16:10
Nelly:
lijkt mij een hele mooie ervaring om de Taj Mahal te zien !!!
Leuk om regelmatig over je chauffeur te lezen, hij gaat er op die manier helemaal bij horen, ook natuurlijk door zijn foto die je al eerder hebt geplaatst. Ik hoop dat hij zijn werk terugkrijgt.......
groetjes,
Jan en Nelly.